Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΓΚΑΝΙΑ & COCKTAILS, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/09 ΣΤΙΣ 20.00!

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
"ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΚΚΑΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ", ΑΥΡΙΟ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/09 ΣΤΙΣ 20.00 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ


ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ BACARDI MOJITOS ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ!




Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Έκθεση
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΚΚΑΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
  

Επιμέλεια Έκθεσης : Ντένης Ζαχαρόπουλος
Διάρκεια : 14 Σεπτεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου 2011
Εγκαίνια : Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011, 20:00


       Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση του Παντελή Μάκκα Κατασκευάζοντας τη Μνήμη μέσω της Κινούμενης Εικόνας, σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου. Η έκθεση είναι μια παραγωγή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Παντελή Μάκκα, και θα παρουσιαστεί από τις 14 Σεπτεμβρίου έως και τις 20 Νοεμβρίου 2011. Η έκθεση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ (22 Οκτωβρίου-11 Δεκεμβρίου 2011) και θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου στις 20:00.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη παρουσίαση καλλιτεχνικής έρευνας στην Ελλάδα, που ορίζεται σαν συνδυασμός ορισμένων από τις διαδικασίες της επιστημονικής έρευνας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η καλλιτεχνική έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή ενός έργου τέχνης που βασίζεται σε μια βαθύτερη ανάλυση απ’ ότι συνήθως, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή θεωρίας, προς όφελος των άλλων καλλιτεχνών. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πρακτικό σχεδιασμό και την κατασκευή ενός νέου έργου τέχνης.

Στο έργο του ο Παντελής Μάκκας ασχολείται με ένα θέμα που σε μεγάλο βαθμό κυριαρχεί στη σύγχρονη ζωή. Το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης μεταξύ των κτιρίων στο αστικό περιβάλλον γύρω μας διαβρώνουν τη μνήμη, επομένως και την ύπαρξή μας.

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Ντένης Ζαχαρόπουλος:
“Ο Παντελής Μάκκας είναι μια ιδιότυπη περίπτωση καλλιτέχνη τόσο στα ελληνικά πράγματα όσο και διεθνώς. Με μεγάλο θαυμασμό ανακάλυψα το σημερινό του έργο, που εδώ και κάποια χρόνια συνέλαβε και πραγματοποίησε στην Ολλανδία και το Παρίσι. Το έργο αυτό παρουσιάζουμε συνολικά σήμερα για πρώτη φορά στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,  εναποθέτοντας στην έκθεσή του μεγάλες προσδοκίες σχετικά με τη σημασία και το μέγεθος της πρότασης που ολοκληρώνει καλλιτεχνικά και επιστημονικά.

Στα έργα αυτά ο Μάκκας, πέρα από το αναμφισβήτητο ταλέντο και την αισθητική και καλλιτεχνική αρτιότητα που πετυχαίνει με την προσωπική του γραφή, οριοθετεί και εμβαθύνει μια σπάνια πνευματική προσωπικότητα και κοινωνικό μέγεθος. Με ιδιαίτερη χαρά συναντά κανείς ένα νέο καλλιτέχνη που έχει  τόσο ξεκάθαρα αναλάβει μαζί με το έργο του και το μέλημα του ανθρώπου στην εποχή μας.